Sukupolvien silmukat

 

 

IMG_5559

För mina svenska läsare: boken är på finska med ett kort engelskt sammandrag, så jag talar om vad jag tycker bara på finska (=gillar!) 

For my English readers: the book is in Finnish with a short summary in English, so I’m telling how I like it only in Finnish (=like!)

Upea kirja karjalaisesta neule- ja piilosilmukkaperinteestä sukissa ja käsineissä!

Jo kirjan nostaminen nettikaupan pakkauksesta sai minut haukkomaan henkeäni. Voi kuinka kaunis kirja! Ajattelin että näin upea, painava (=laadukas paperi) ja suurikokoinen kirja kielii huolellisesta työstä.

Ja niin tosiaan on. Koska olen kiinnostunut tekstiilihistoriasta, olin hyvin iloinen huomatessani kuinka paljon mallien taustatietoja kirjassa on. Kauniit, selkeät valokuvat, helposti luettavaa tekstiä, hienot värit… Valokuvaaja on Marko Mäkinen ja kustantaja Maahenki, joka sekin takka laadun.

Kirjan mallit pohjautuvat museolöytöihin. Kaikista on tehty uusi versio tämän päivän langoista. Jokaisen mallin kohdalla mainitaan museo ja esineen arkistonumero, joskus on myös valokuva museoesineestä.

IMG_5556

Minua kiinnostaa erityisesti kirjan kiinteillä ketjusilmukoilla virkatut mallit. Yritin joitakin vuosia sitten löytää enemmän tietoa tämän tekniikan käytöstä Suomessa ja erityisesti Pohjanmaalla artikkelia varten, mutta en löytänyt oikeastaan mitään muuta kuin maininnan käsineistä Hjördis Dahlin väitöskirjassa “Högsäng och klädbod”.  Marketta Luutonen välitti minulle pari valokuvaa Kansallismuseosta, mutta siihen se sitten jäi. Ruotsista olin aikaisemmin löytänyt muutaman kirjan, koska siellä tekniikka on säilynyt pitempään kuin Suomessa. “Sukupolvien silmukat” sisältää sekä malleja että kuvia lapasista, käsineistä ja sukista. Kirjassa keskustellaan myös tekniikan nimestä, joka ei ole ihan yksiselitteinen millään tuntemallani kielellä. Törmäsin siihen hakiessani tietoja sekä kirjoista että netistä suomeksi, englanniksi, tanskaksi, ruotsiksi ja norjaksi (ehkä myös saksaksi, en enää muista).

IMG_5557

Kirjan tekijät ovat Pia Ketola, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen. Kiitän heitä suurenmoisesta työstä!

Korinpohjasukat Jääskestä. Muutama viikko sitten näytin korinpohjasukkia Vöyriltä tässä blogissa. Jokohan pitäisi tarttua puikkoihin? No, se oli pelkästään retorinen kysymys, johon vastaan “kyllä”. Aion myös tarttua koukkuun.

IMG_5558

5 comments

  1. kaijaleena

    Kiitos Barbro! Kirjoituksesi on niin ihana. Minulle kun tulee sähköpostiin blogisi syötteet, niin näen aina mitä blogissasi tapahtuu. Välitin jo tämän artikkelin osoitteen kumppaneilleni, niin hekin saavat kiitoksesi tuoreeltaan.
    Sinua kiinnostaa virkkauksien lisäksi myös korinpohjaneule. Siitä minulle onkin tullut kyselyjä, kun en ohjeistanut sitä sellaisista alkukolmioista, kuten nykyisin usein tehdään, vaan aloitin vinoruudut suotaan sileästä pinnasta. Niin se oli tehty noissa vahoissa museoneuleissa. Anna-Sofian lapasista ei ole museokuvaa kirjassa, jos niiden esikuva sinua kiinnostaa, niin laita sähköpostia, minulla kun on se sellaisena kuvana, että voin sen lähettää sinulle.

  2. hortihoney

    Yay! I can leave comments on your new blog! (The Finnish was hard for me to figure out:-) This book looks beautiful.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s