Stickfrossa

Only in Swedish today – but for your information, dear English speaking and reading friends: a friend and I went to a world wide knitting day event (only there were no knitters…) to crochet and spin for two days.

Knappmakerskan / Garnmorskan Maria och jag åkte söderut till Kristinestad för att virka och spinna i två dagar. Det var Öppna Portar i staden, man kunde gå in på folks gårdar och titta på deras vackra trädgårdar nu när grönskan är som skirast och vackrast, och försommarens blommor slagit ut. Det var också vänortsbesök från Danmark, och under de två dagarna träffade Maria och jag många turister från andra orter i Finland.

thumb_IMG_0230_1024

Här sitter Maria i ett tält och monterar en filt av mormorsrutor. Nån timme senare flyttade vi inomhus, för trots att solen visade sig ibland var det kallt. Försäljarna i sina bodar var ordentligt påpälsade, men på söndagen blev det ändå väldigt kallt för dem. I husen runtom innergården fanns en keramiker och en dockhusutställning, och en Vänstuga där man fick mat och kaffe.

thumb_IMG_0241_1024

Maria och jag fick sitta i en underbar lokal: Kristinestads hemslöjdsförenings vävstuga. Arrangörerna hade ställt ut 150 par sockor som ska delas ut till behövande:

thumb_IMG_0244_1024

De hade också en fin utställning med virkade sängöverkast. Här är en detalj av ett överkast, den kända ruta som ibland kallas Gagnefrutan tror jag. Ni får gärna hojta till om jag minns fel!thumb_IMG_0250_1024

Jag hade med mig några sländor. En av dem var min älskade Precious, den lilla minibossien i pink ivory från Journeywheel. Här har den fått fint underlag, en ljuvligt vacker handvävd löpare i poppana.

thumb_IMG_0247_1024

Jag tog också med resespinnrocken Louet Victoria, som mina kompisar döpte till Peerie (“liten” på shetländska) när hon var alldeles nyfödd, nyinköpt ska det väl heta. Jag fyllde två rullar under de två dagarna.

thumb_IMG_0264_1024

Arrangörerna hann också fästa trådar för Marias filtar:

thumb_IMG_0298_1024

Och här är en blivande filt som de flesta av oss blev väldigt glada i. Maria virkar ihop de hundratals rutorna till filtar med olika färgteman. Rutorna virkas av restgarner, och det är många som donerar rutor. De har följaktligen olika storlek, men Maria har hittat ett sätt att foga samman dem så att det inte stör i den färdiga filten. Den här filten har färger som gamla glasfönster tycker jag:

thumb_IMG_0302_1024

Det fanns en spolrock i vävstugan. Den används för att fylla vävspolar med garn.

thumb_IMG_0309_1024

thumb_IMG_0310_1024

Kristinestad är en kuststad i Sydösterbotten med lång historia inom sjöfarten. Numera är det mest småbåtar som löper in i viken som ligger mitt i staden. Kristinestad är känd för sina små nätta trähus med inbyggda gårdar med fina trädgårdar, och alla de smala gränderna som löper mellan husen. Här är en utsikt från östra sidan av viken in mot stadens centrum, med Ulrika Eleonora kyrktorn i bakgrunden. Finlands svenska historia är ständigt närvarande i byggnader, ortnamn och sevärdheter. Staden är uppkallad efter drottning Kristina.

thumb_IMG_0289_1024

Det kvackades utanför mitt hotellfönster på kvällen, och när jag tittade ut såg jag en familj gäss. Vitkindad gås, tror jag. Annars är det mest kanadagäss som bor i våra parker. Det fanns gäss på flera stränder längs viken, vilket säkert inte är så värst trevligt om man tänkt sig att promenera på stränderna. Inte för att fåglarna verkade aggressiva, men för all spillningen de lämnar överallt. Vackra är de i alla fall! De gav sig av nån annanstans till natten, så det blev helt totalt tyst och jag sov djupt hela natten.

thumb_IMG_0280_1024

Vi hade ett fint veckoslut. Det var fin publik, trevliga arrangörer, underbar lokal, och vi fick dessutom mycket gjort både Maria och jag.

2 comments

  1. Susan

    Thank you! I was able to get it translated into English and what lovely colours and what a fine time you must have had! Pretty town and sweet goslings!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s